• +90 549 760 02 11
Böbrek Taşı Kırma

Böbrek Taşı Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar

Üriner Sistem Taş Hastalığı (Ürolityazis) Nedir?

Üriner sistem (böbrek, mesane, idrar yolu) taşlarında başarı oranımız %95–98 arasındadır.

Şok dalgalarının küçük bir alana odaklanması nedeniyle taş dışındaki çevre dokular zarar görmez, hasta neredeyse ağrıyı hiç hissetmez ve en önemlisi tedavi çocuk hastalarda bile güvenle uygulanabilir.

Ülkemizde idrar yolu taş hastalığı (ürolityazis) coğrafi, genetik ve toplumumuzun beslenme alışkanlığı nedeniyle sık görülmektedir. Yaklaşık olarak her on kişiden birinde hayatının herhangi bir döneminde taş oluşur. Erkekler, kadınlardan 3 kat daha fazla sıklıkta taş oluşturur. Bu fark, yaşam tarzındaki ve diyetteki değişiklikler nedeniyle artık azalmaktadır. Taş hastalığı sıklıkla 30 ile 50 yaş arasında görülmekte birlikte yeni doğan bebeklerde veya 80'li yaşlarda dahi görülmektedir.

 

Taş Nasıl Oluşur?

İdrarda bulunan elektrolitlerin atılım ve tutulumundaki dengesizlik sonucu önce taş kristalleri oluşur. Günlük aldığınız sıvı miktarıyla ve taş oluşumu tetikleyen veya engelleyen maddelerin idrarınızda bulunup bulunmamasıyla bağlantılı olabilir.
Bazı taş tiplerinde altta yatan bir genetik hastalık, metabolik veya hormonal bozukluk, idrar yollarında boşaltım sorunu veya doğumsal anormallik olabilir. Böbrekte gelişen taşlar orada kalabileceği gibi idrar yolu kanalına (üretere) da hareket edebilir.

 

Nasıl Teşhis Konulur?

Renal kolik ile başvuran hastalarda ultrason, röntgen veya tomografi ile taşın varlığı, tıkanıklık yapıp yapmadığı, tıkanıklık varsa derecesi ve seviyesi araştırılır.
Tomografi taşın boyutu, yeri ve sertlik derecesi ve böbrek hakkında detaylı bilgi verir.
Temel değerlendirmede kan ve idrar analizleri de yapılmalıdır.

 

Modern bir tedavi yöntemi: Böbrek Taşı Kırma (ESWL)

Böbrek taş kırma yöntemi vücudun dışında oluşturulan şok (basınç) dalgalarının böbrekteki taşlar üzerine odaklanması ile taşların kırılması esasına dayanan modern, pratik ve ağrısız bir tedavi yöntemidir. Bu şekilde küçük parçalara ayrılan taşlar vücuttan dışarı atılabilmektedir. Taş kırma yöntemi büyük taşlar, aşırı şişmanlık, kanama bozuklukları, idrar yollarında enfeksiyon ve idrar yollarında tıkanıklık gibi durumlarda istenen sonucu sağlamaz.

 

figure

Hemen Ara

+90 549 760 02 11

Hızlı Başvuru